Τρίτη 3 Απριλίου 2018

ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ 2018

Ένα από τα σπουδαιότερα ιερά έθιμα  στη θρησκευτική παράδοση του Δήμου Λαγκαδά, αναβίωσε το  Σάββατο του Λαζάρου, με την υποδοχή του Τιμίου Σταυρού στα Πετροκέρασα
Εδώ και τρεις αιώνες απο το 1768,  το ιερό κειμήλιο συνοδευόμενο από Αγιορείτες Μοναχούς της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου, φιλοξενείται ανελλιπώς στα Πετροκέρασα, προσελκύοντας χιλιάδες προσκυνητές.
Πρόκειται γα μια μακραίωνη παράδοση που διατηρείται μέχρι σήμερα ζωντανή, σε ανάμνηση θαύματος που έγινε στα μέσα του 18ου αιώνα όταν το χωριό μαστίζονταν από θανατηφόρα ασθένεια και σώθηκε από την έλευση του Τιμίου Ξύλου που έστειλε στα Πετροκέρασα η Ιερά Μονή Ξηροποτάμου.
Η υποδοχή του Τιμίου Ξύλου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου του Λαζάρου  στην είσοδο των Πετροκεράσων. 

Την προσφώνηση της υποδοχής εκ μέρους των Πετροκεράσων έκανε ο Γ΄ιώργος Κηπουρίδης.
Στη συνέχεια το ιερό κειμήλιο μεταφέρθηκε εν πομπή, συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Λαγκαδά στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία, όπου τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Θεοκλήτου.

Το παρόν έδωσαν οι πρώην Υπουργοί Μάρδας Δημήτριος και Καράογλου Θεόδωρος, ο Αντιπεριφερειάρχης Φάνης Παπάς, ο Δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης, οι Αντιδήμαρχοι Κομμάτας Αστέριος, Αιβαζιδης Χαράλαμπος



Κεμαλμάς Γεώργιος  και οι Δημοτικοί σύμβουλοι Αννίτα Αλβανού και Μπρόζος Φώτης, η Δημοτική Σύμβουλος Μαρκέλλα Ταυρίδου,   ο Πρόεδρος του Παγχαλκιδικου Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Καρτσιώτης ,ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Λιβαδίου κ. Τσιλιπάκος Αριστείδης , ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης Λάζαρος Μαυρόπουλος, Εκπρόσωπος του Γ' Σώματος στρατού, ο Διοικητής του Α.Τ. Ζαγκλιβερίου και πλήθος κόσμου.

Μετά το πέρας του εσπερινού ακολούθησε δεξίωση απο τον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Θανάση Καλαφάτη στους καλεσμένους στα γραφεία της Κοινότητας.






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου